Hiperglikémia. Mi a hiperglikémia?


Tänczer Tímea, diabetológus A diabéteszes kómát a vércukorszint túl alacsony vagy túl magas szintje okozhatja. Kialakulása előtt jellegzetes tüneteket lehet észlelni. Mitől alakul ki a diabéteszes kóma? Az emésztés során a bevitt szénhidrátot a szervezet egyszerű cukrokká bontja le, mely a bélcsatornából felszívódba a hiperglikémia jut. A cukormolekulák célsejtekhez való eljuttatásához, a glukózfelvételhez inzulin szükséges.

Kezeletlen esetben tudatzavar, eszmélet-vesztés és akár halál következhet be. Minden esetben az állapot hiperglikémia a megelőzése a cél!

hiperglikémia a kezelés a népi módszerekkel diabetes mellitus 2

Magas vércukorszintet gyakran a felderítetlen diabétesz okoz, ám előfordulhat azoknál is, akik tudnak az állapotukról, kezelés alatt állnak, mégis hiperglikémia lép fel náluk. Hiperglikémia okai a következők lehetnek: · nagymennyiségű gyorsan felszívódó szénhidrát hiperglikémia · étkezési ritmus felborulása · nem megfelelő időpontban alkalmazott gyógyszerszedés, inzulinbeadás · stressz · gyulladásos megbetegedés, fájdalom, műtét, fertőzések · egyéb gyógyszerek hiperglikémia, melyek hozzáadott cukrot tartalmaznak pl: köptetők · hormonális hatás gyermekeknél, terhesség során Cukorbetegségben szenvedő betegeknek kötelező a vércukorszint értékének napi szintű önellenőrzése.

hiperglikémia diabétesz kezelésére injekciók

Ez az érték kiváló mutatója a terápia sikerességének, továbbá információt ad a hipo- és hiperglikémia előfordulásáról is. A vércukorszint ellenőrzések száma viszont a terápiától függően egyéni jelleggel bír.

hiperglikémia diabetes folk kezelések forum

Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa elmondta, ha már kezelés alatt áll a beteg, akkor ki kell deríteni, hogy mi okozza a problémát. Ehhez a beteg, a diabetológus és a dietetikus közös munkája szükséges.

INSUMED Inzulinrezisztencia, INSUMED Vásárlás

Ha a hiperglikémia gyakrabban előfordul a cukorbetegeknél, úgy gyakoribb vércukormérés szükséges, főétkezések előtt és után is másfél órával. Fontos vércukor naplót is vezetni, mert így látjuk az eltéréseket. Ha hiperglikémia nem vezet eredményre, akkor szöveti cukormonitorozó eszközt célszerű alkalmazni, hogy kiderüljön, hol van a probléma, minek a hatására nő meg a glükózszint.

hiperglikémia réz-szulfát diabétesz kezelésére

Forrás: Cukorbetegközpont.